lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas vi ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare genom länken under varje inlägg.


Andreas Bergh: En julklapp till klimatet när konsumtionen flyttar in i datorn

Det är en utmaning att frigöra sig från ­före­ställningen att det som finns på riktigt måste ha en fysisk ­representation. Men fördelarna är stora.

DagensNyheter 2022.01.05


Lars Jonung: Kapitalismen verklig välgörare i Karl-Bertil Jonssons julsaga

Nationalekonomerna Lars Jonung och Daniel Waldenström: Marknadsekonomin har lyft människors välstånd. Nidbilden av den kapitalistiske pappan i den tecknade julsagan är orättvis.

DagensNyheter 2021.12.23


Erik Wengström: Önskas - Snabbare puckar för finansiering av akut forskning

Erik Wengström är en av dem som från händelsernas centrum har studerat svenskarnas beteenden under pandemin. Men det nuvarande finansieringssystemet riskerar att sätta käppar i hjulen. Hans önskan: En snabbare pott pengar till högaktuell forskning!

LU 2021.12.09


Lina Maria Ellegård: Så mycket går de stora nätläkarbolagen back

De största nätläkarbolagen fortsätter att blöda pengar. Totalt gick de back med över en miljard kronor förra året. Flera av läkarna som jobbar hos nätläkarbolagen är inte anställda utan fakturerar bolagen som konsulter för sina tjänster. Därmed är det lätt att skala ned den delen av verksamheten vid behov, enligt Lina Maria Ellegård.

Dagens Medicin 2021.12.08 


Andreas Bergh: Därför kan gränskontrollerna som skulle finnas i tio dagar vara kvar sex år senare

När lagar är otydligt skrivna får vissa makt på andras bekostnad. Det är varken effektivt eller jämlikt.

Dagens Nyheter 2021.11.28


Lars Jonung: Inflationen kan sätta stopp för många vallöften

Stigande inflation kan ändra förutsättningarna för en ny statsminister och nästa års valrörelse. När priser och räntor ökar får politikerna det svårare att lova ökade offentliga investeringar.

Sydsvenskan 2021.11.26


Demid Getik: Flickor får högre inkomster med färre pojkar i klassrummet

Enligt en ny studie från Lunds universitet får de flickor som i grundskolan går i klasser med en större andel flickor, och en lägre andel pojkar, högre inkomster senare i livet. Författarna bakom studien, doktoranden Demid Getik och Armando N. Meier från University of Lausanne, analyserar hur ”socialiseringen” av flickor i tidig ålder påverkar det så kallade könsgapet i inkomster mellan kvinnor och män.

Bulletin 2021.11.11


Åsa Hansson: Nästan tre av fyra invandrare födda utanför väst är beroende av bidrag

Skillnaderna i graden av självförsörjning bland olika grupper är stora i Sverige, enligt Entreprenörskapsforums senaste rapport. Självförsörjningsgraden bland vuxna födda utanför västvärlden låg på 27 procent år 2016, jämfört med 63 procent bland dem som är födda i landet.

Bulletin 2021.11.04

Tidningen Närlingslivet 2021.11.01


Andreas Bergh: Nu ser man hur arbetskraftsbristen ökar efter brexit

Brexit i kombination med pandemin har gjort att Storbritannien har drabbats av arbetskraftsbrist. Utvecklingen är intressant för alla som vill förstå hur arbetskraftsinvandringen fungerar.

Tidningen Näringslivet 2021.11.03


Fredrik N G Andersson: Svenska företag förstår inte klimatrisker

Svenska börsnoterade företag är bättre på att beskriva klimatrisker än att verkligen förstå dem. Förståelsen varierar mellan olika branscher, slår forskare från Lund fast i en ny rapport. – Företag försöker kartlägga klimatrisker men de förstår inte vilka de är och hur de ska hitta dem, säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi, i Ekonomibyrån.

SVT 2021.11.01


Agneta Kruse, Anders Vilhelmsson & Erik Wengström; Ny nätkurs ska lotsa utlandsfödda in i den svenska finans- och bostadsvärlden

Kursen heter en Enkel kurs i Finans. Den är skapad av forskare och lärare i nationalekonomi vid Lunds universitet och Aarhus universitet i samarbete med Finansinspektionen.

LU 2021.10.21


Petter Lundborg: Notan för att bli mamma: En halv miljon i tappad inkomst

Föräldraskapets nota delas inte lika. En forskningsstudie uppskattar kvinnors inkomstbortfall under barnets första tio år till en halv miljon kronor i Danmark och Sverige. Männens inkomster är däremot opåverkade.

Dagens Industri 2021.10.17

SNS Analys 78 2021.10.17


Erik Wengström & Pol Campus Mercade; 200 kronor i fickan fick fler att ta vaccin

Ett lockbete på 200 kronor gör att fler vill vaccinera sig mot covid-19, visar en ny studie. Forskarna har undersökt över 8 200 svenskar och sett att pengar gör mer skillnad än information.

Science 2021.10.07

LU 2021.10.08

Svenska Dagbladet 2021.10.08

Sydsvenskan 2021.10.08

Sveriges Radio 2021.10.07

The Times 2021.10.11

Bloomberg 2021.10.08


Fredrik NG Andersson: Många företag har dålig koll på klimatrisker

I en ny forskningsrapport från Lunds universitet kartläggs hur väl förberedda företagen på Stockholmsbörsen är för konsekvenserna av klimatförändringar. 

SverigesRadio 2021.10.07

 


Erik Wengström: Omtanke om andra viktig när svenskarna följde pandemirestriktionerna

Stödet för den svenska strategin och viljan att följa restriktioner minskade mellan april och december förra året. Oron för att själv bli smittad ökade. Personer med hög tillit, tålmodighet, normfoglighet och altruism följde i högre grad rekommendationer.

LU 2021.09.30


Andreas Bergh: Pinsamt när regeringen förvandlar budgeten till en adventskalender

Upplägget skulle vara mindre provocerande om medierna ställde kritiska frågor. Och ministrarna klarade att svara på dem.

DagensNyheter 2021.09.28


Tommy Andersson: From Nobel speech to gathering former laureates

The occasions that made Tommy pretty famous last year were the announcement of the winners of the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel and the speech to the winners during the Nobel prize ceremony. 

LUSEM Staff news 2021.09.28


Fredrik NG Andersson: Vem håller igen i budgettider?

Tillväxt följer av reformer, inte av att man strör offentliga utgifter omkring sig. Mattias Svensson samtalar om vikten av återhållsamhet med nationalekonomen Fredrik NG Andersson och Christian Ekström från Skattebetalarnas förening.

Svenska Dagbladet Podd 2021.09.21


Jonas Lundstedt: Nationalekonomens uppmaning – ett annat betygssystem

Vad sker när skolresultaten görs tydligare för eleverna? Knäckta självförtroenden blev för en del följden av de mer fingradiga betygen i grundskolan, som infördes 2011. Detta visar en ny studie gjord vid Lunds universitet som ­publicerades sent i våras. Forskarna har även tittat på hur följderna påverkar utbildningsnivån och inkomsten för eleverna senare i livet.

Läraren 2021.09.09


Fredrik N G Andersson och Lars Jonung: Regeringen försöker dopa svensk ekonomi och locka tillbaka väljarna med utgiftsökningar. 

– Finans­ministern har beskrivit de 74 miljarderna i ökade offentliga utgifter som en ”vitamin­injektion”. Men det rör sig knappast om en vitamin­injektion. Det handlar snarast om dopning av svensk ekonomi, hävdar de två nationalekonomerna.

De befarar att regeringen riskerar att göra om 1970-talets och 1980-talets ekonomiska misstag, nämligen att möta strukturella problem i svensk ekonomi med expansiv finans­politik.

Svenska Dagbladet 2021.09.08


Jerker Holm: Dags för geografisk differentiering av priser på Systembolaget?

Försäljningen av alkohol sköt i höjden kraftigt i södra Sverige när gränsen mot Danmark stängdes under coronapandemin. Det visar tydligt att Systembolaget borde införa differentierade priser. Lägre alkoholpriser i Skåne skulle stävja utflödet av skattekronor till staten och spara miljön på grund av färre transporter, skriver Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Sydsvenskan 2021.08.27


Andreas Bergh: Därför är det lättare för amerikaner att hitta nytt jobb

Svenska politiker har att lära av hur den amerikanska arbetsmarknaden fungerar. Det menar Andreas Bergh, som ser hur det blivit allt enklare i USA att hitta ett nytt jobb medan detsamma inte gäller här.

Tidningen Näringslivet 2021.08.23

 


Åsa Hansson: Dagens konstruktion innebär att staten går miste om skatteintäkter. 

Socialdemokraterna i Göteborg kommer i höst strida för en ny fastighetsskatt. Med sig har man en närmast enad ekonomkår. Mot sig har man villa- ägare, väljare, branschorgan och sin egen partiledare och finansminister. 

Göteborgsposten 2021.08.05


Lars Jonung och Fredrik NG Andersson förespråkar i att skuldankaret bör sänkas till 25 procent.

Detta i en pandemiantologi publicerad av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Dagens Industri 2021.08.05

ESO 2021:1