lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas vi ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare genom länken under varje inlägg.


Agneta Kruse, Anders Vilhelmsson & Erik Wengström; Ny nätkurs ska lotsa utlandsfödda in i den svenska finans- och bostadsvärlden

Kursen heter en Enkel kurs i Finans. Den är skapad av forskare och lärare i nationalekonomi vid Lunds universitet och Aarhus universitet i samarbete med Finansinspektionen.

LU 2021.10.21


Petter Lundborg: Notan för att bli mamma: En halv miljon i tappad inkomst

Föräldraskapets nota delas inte lika. En forskningsstudie uppskattar kvinnors inkomstbortfall under barnets första tio år till en halv miljon kronor i Danmark och Sverige. Männens inkomster är däremot opåverkade.

Dagens Industri 2021.10.17

SNS Analys 78 2021.10.17


Erik Wengström & Pol Campus Mercade; 200 kronor i fickan fick fler att ta vaccin

Ett lockbete på 200 kronor gör att fler vill vaccinera sig mot covid-19, visar en ny studie. Forskarna har undersökt över 8 200 svenskar och sett att pengar gör mer skillnad än information.

Science 2021.10.07

LU 2021.10.08

Svenska Dagbladet 2021.10.08

Sydsvenskan 2021.10.08

Sveriges Radio 2021.10.07

The Times 2021.10.11

Bloomberg 2021.10.08


Fredrik NG Andersson: Många företag har dålig koll på klimatrisker

I en ny forskningsrapport från Lunds universitet kartläggs hur väl förberedda företagen på Stockholmsbörsen är för konsekvenserna av klimatförändringar. 

SverigesRadio 2021.10.07

 


Erik Wengström: Omtanke om andra viktig när svenskarna följde pandemirestriktionerna

Stödet för den svenska strategin och viljan att följa restriktioner minskade mellan april och december förra året. Oron för att själv bli smittad ökade. Personer med hög tillit, tålmodighet, normfoglighet och altruism följde i högre grad rekommendationer.

LU 2021.09.30


Andreas Bergh: Pinsamt när regeringen förvandlar budgeten till en adventskalender

Upplägget skulle vara mindre provocerande om medierna ställde kritiska frågor. Och ministrarna klarade att svara på dem.

DagensNyheter 2021.09.28


Tommy Andersson: From Nobel speech to gathering former laureates

The occasions that made Tommy pretty famous last year were the announcement of the winners of the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel and the speech to the winners during the Nobel prize ceremony. 

LUSEM Staff news 2021.09.28


Fredrik NG Andersson: Vem håller igen i budgettider?

Tillväxt följer av reformer, inte av att man strör offentliga utgifter omkring sig. Mattias Svensson samtalar om vikten av återhållsamhet med nationalekonomen Fredrik NG Andersson och Christian Ekström från Skattebetalarnas förening.

Svenska Dagbladet Podd 2021.09.21


Jonas Lundstedt: Nationalekonomens uppmaning – ett annat betygssystem

Vad sker när skolresultaten görs tydligare för eleverna? Knäckta självförtroenden blev för en del följden av de mer fingradiga betygen i grundskolan, som infördes 2011. Detta visar en ny studie gjord vid Lunds universitet som ­publicerades sent i våras. Forskarna har även tittat på hur följderna påverkar utbildningsnivån och inkomsten för eleverna senare i livet.

Läraren 2021.09.09


Fredrik N G Andersson och Lars Jonung: Regeringen försöker dopa svensk ekonomi och locka tillbaka väljarna med utgiftsökningar. 

– Finans­ministern har beskrivit de 74 miljarderna i ökade offentliga utgifter som en ”vitamin­injektion”. Men det rör sig knappast om en vitamin­injektion. Det handlar snarast om dopning av svensk ekonomi, hävdar de två nationalekonomerna.

De befarar att regeringen riskerar att göra om 1970-talets och 1980-talets ekonomiska misstag, nämligen att möta strukturella problem i svensk ekonomi med expansiv finans­politik.

Svenska Dagbladet 2021.09.08


Jerker Holm: Dags för geografisk differentiering av priser på Systembolaget?

Försäljningen av alkohol sköt i höjden kraftigt i södra Sverige när gränsen mot Danmark stängdes under coronapandemin. Det visar tydligt att Systembolaget borde införa differentierade priser. Lägre alkoholpriser i Skåne skulle stävja utflödet av skattekronor till staten och spara miljön på grund av färre transporter, skriver Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Sydsvenskan 2021.08.27


Andreas Bergh: Därför är det lättare för amerikaner att hitta nytt jobb

Svenska politiker har att lära av hur den amerikanska arbetsmarknaden fungerar. Det menar Andreas Bergh, som ser hur det blivit allt enklare i USA att hitta ett nytt jobb medan detsamma inte gäller här.

Tidningen Näringslivet 2021.08.23

 


Åsa Hansson: Dagens konstruktion innebär att staten går miste om skatteintäkter. 

Socialdemokraterna i Göteborg kommer i höst strida för en ny fastighetsskatt. Med sig har man en närmast enad ekonomkår. Mot sig har man villa- ägare, väljare, branschorgan och sin egen partiledare och finansminister. 

Göteborgsposten 2021.08.05


Lars Jonung och Fredrik NG Andersson förespråkar i att skuldankaret bör sänkas till 25 procent.

Detta i en pandemiantologi publicerad av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Dagens Industri 2021.08.05

ESO 2021:1


Erik Wengström, says the plan might cause people to feel forced to vaccinate

A new Swedish study proposes to offer a SEK 200 gift-card to people who vaccinate for covid-19, with the aim to test how positive people are about the vaccine.

Sveriges Radio 2021.07.23


Andreas Bergh: Tänk att cyklar som drivs på el och hyrs via mobilapp ska vara så kontroversiella

Sedan elsparkcyklarna dök upp i svenska städer har de fått hård kritik. Mycket av den är missriktad.

Dagens Nyheter 2021.06.29


Lars Jonung: Vi ifrågasätter den halvmesyr till avreglering på hyresområdet som nu har presenterats. 

Marknadshyror bör införas i hela beståndet under socialt acceptabla former.

Svenska Dagbladet 2021.06.18

Svensk fastighetsutveckling 2021.06.18

Offentliga affärer 2021.06.18


Andreas Bergh: Historielektionen är en berg-och-dalbana

Ekonomiprofessor GianisVaroufakis brev till sin dotter är läsvänligt, men pendlar mellan klarsyn och konstigheter, menar ekono-men Andreas Bergh.

Sydsvenskan 2021.06.15


Åsa Hansson: Förslaget om global bolagsskatt kan bli ett slag i luften

G7-ländernas överenskommelse om en global bolagsskatt har kallats ”historisk”. Men förslaget riskerar att bli ett slag i luften, då exempelvis Amazon kan komma att undgå reglerna.

– Man ska inte underskatta företags kreativitet när det gäller att minska sina kostnader, säger Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet.

Dagens Nyheter 2021.06.07

SVT Nyheter 2021.06.05


Åsa Hansson: Olyckligt att fastighetsskatten togs bort 2008

Att fastighetsskatten togs bort 2008 är olyckligt enligt nationalekonomen Åsa Hansson. Hon menar att det är lätt att ta bort en skatt, men svårare att sedan återinföra den.

Mitt i Spånga 2021.06.04


Petter Lundborg: Skolmaten har bidragit till bättre hälsa

Att man som barn får skolmat kan bidra till bättre hälsa, utbildning och på sikt inkomster. Det visar en ny studie som forskare från Lunds universitet har varit med och tagit fram.

"Jag är inte förvånad att vi hittade detta. Det var näringsrik kost barn fick på 60-talet och det som var innan var mycket sämre", säger Petter Lundborg, professor i nationalekonomi vid ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Sveriges Radio P4 2021.06.03

Lunds Universitet 2021.06.03

Svensk Historia 2021.06.12


Andreas Bergh; "Möjligheten till avvägningar och effektivt beslutsfattande ger också skäl till viss frihet under pandemin."

Smedjanpodden 2021.06.02


Andreas Bergh: Varken sedelpressar eller välfyllda lador är lösningen på svenska samhällsproblem

 

De svåra frågorna våra politiker inte får ducka är: Vad ska vi göra med våra gemensamma resurser, och hur ska det organiseras?

I över ett årtionde har lador diskuterats påfallande ofta i den ekonomiska debatten. Det beror inte på ökat intresse för jordbruksnäringen. Att samla i ladorna har blivit en metafor för att hushålla med statens resurser. Det är ett bildspråk som finansminister Magdalena Andersson (S) använder flitigt, precis som hennes föregångare, moderaten Anders Borg.

Dagens Nyheter 2021.05.28


Nya ledamöter i SNS förtroenderåd 2021

Tommy Andersson, Fredrik Sjöholm och Therese Nilsson föreslås som nya ledamöter i SNS förtroenderåd. SNS är en oberoende ideell förening och mötesplats för samhällsdebatt. Verksamheten är inriktad på forskning, möten och utbildning om centrala samhällsfrågor

SNS förtroenderåd består av drygt 200 ledamöter och utgör föreningens högsta beslutande organ. Tommy Andersson, Therese Nilsson och Fredrik Sjöholm är tre av de personer som nu nominerats av valberedningen att ingå i förtroenderådet. Inval sker den 3 juni.

SNS 2021.05.27


Adrian Mehic och Charlotta Olofsson: Distans­undervisning slår mot studenterna

 

Att behålla en del av undervisningen inom högskolan på distans skulle försämra studenternas psykiska hälsa och förstärka klyftorna mellan olika socioekonomiska grupper.

Svenska Dagbladet 2021.05.23