Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Morning talks: Jobben och företagen – aktuella utmaningar lokalt, regionalt och globalt

Webbinarium

Ett av vårens uppskattade Morning talks var med nationalekonomen Fredrik N G Andersson från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Sex månader efter det första samtalet kallar vi in honom igen – nu tillsammans med Sydsvenska industri- och handelskammarens nya chefekonom Sara Åhlén Björk.

Läs en sammanfattning av det genomförda webbinariet här

Vi tar de stora greppen, men ger också tid åt de små, men minst lika viktiga, detaljerna: från lokalt och regionalt till nationellt och globalt.

• Vad har det nya coronaviruset gjort med ekonomin och samhället? Vad kan vi förvänta oss framåt?
  • Vilka utmaningar ser de båda nationalekonomerna för skånskt och svenskt näringsliv?
  • Ser kraven och förutsättningarna likadana ut nu som för sex månader sedan, eller ett år sedan, för digital och fysisk infrastruktur? Blir det någon grön omställning?
  • Vad är ”det nya normala” när det kommer till jobb, företag och handel?

Det ska Sara Åhlén Björk, chefekonom på Sydsvenska industri- och handelskammaren diskutera tillsammans med Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Räkna med att samtalet vrider och vänder på den senaste ekonomiska utvecklingen. Samtalsledare är Louise Larsson, kommunikatör på Ekonomihögskolan.

Vad vill du fråga Fredrik och Sara om det ekonomiska läget? Skicka gärna in frågor på förhand för större chans att få svar på din fråga under sändningen.

Snabbfakta

Var: Via öppet event på Youtube. Anmäl dig om du vill få ett påminnelsemejl någon dag innan sändning. Länken till sändningen kommer även att publiceras på den här sidan i god tid innan vi går live.

Gå direkt till Youtube-kanalen

När: Tisdag 24 november klockan 09.00–10.00. Vi börjar samtalet 09.05.

Hur: Livesänt samtal med forskare och moderator. Du följer samtalet genom att gå in via länken till liveströmmen på Youtube. Du deltar inte själv med din egen röst eller video.

Frågor: Mejla gärna till event@ehl.lu.se. Du kan också ställa frågor direkt på Youtube-eventet inför och under livestreamingen, men då måste du vara inloggad på Youtube med ditt Google-konto.

Kostnad: Gratis.

Med reservation för eventuella ändringar.

Mer om de medverkande

Sara Åhlén Björk

Chefekonom på Sydsvenska industri- och handelskammaren sedan i juni 2020. Har dessförinnan arbetat som globalt ansvarig för valutahandel på Nordea Markets i Köpenhamn, på strategiavdelningen hos Maersk Line samt på Sveriges riksbank. Master i internationell ekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Université Paris Dauphine. Doktorerat i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Sydsvenskan: Handelskammarens nya ekonom varnar för kris i industrin

Webb-tv: Planen efter covid-19

Sara Åhlén Björk på Linkedin

Fredrik N G Andersson

Docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Makroekonom och ekonomhistoriker med fokus på kriser, ekonomisk politik och klimatomställning. Ofta efterfrågad expert inom press och media gällande tidigare ekonomiska kriser och svensk penning- och finanspolitik. Deltog i vårens Morning talks och pratade kriser, något som uppskattades av publiken.

Kritik mot höstbudgeten – ”Kan inte alltid låna” (svt.se)

'Don't do it': studies flash sub-zero rate warnings to central banks (reuters.com)

”Skrämmande att det går så fort” (EFN TV)

Finanskris – eller? (ehl.lu.se)

Tillväxt eller nerväxt – hur räddar vi välfärden och planeten? (lu.se)

Mer om Fredriks forskning i Lunds universitets forskningsportal

Louise Larsson

Kommunikatör på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och samtalsledare för Morning talks under hösten. Utbildad i journalistik, litterär gestaltning och statsvetenskap vid Lunds universitet. Ser fram emot att – tillsammans med gästerna och tittarna – tänka och lära nytt under höstens Morning talks.

Louise Larsson på Linkedin

Mer om Morning talks

Morning talks är Ekonomihögskolans nya seminarieserie på webben. Grab a coffee and join the conversation! Ta del av de senaste spaningarna av och med kunniga företagsledare och våra forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Hela höstens program hittar du i vårt kalendarium

Tidigare sändningar:

Smarta val och beslut med hjälp av algoritmer

Från underdog till miljardindustri

Finanskris – eller?

Utmaningar för handeln

24 november 2020

Lokal

This is an online meeting.

Louise Larsson

louise.larsson@ehl.lu.se