lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Ny öppen nätkurs i finans ska göra oss mer ekonomiskt kunniga

Publicerad: 2021-10-21

Hur lånar man till en bostad i Sverige? Eller pensionssparar? Olga Balakina är forskare i finans, men som ny i Sverige saknade hon kunskap om det finansiella systemet i det nya landet. I dag lanserar hon en öppen nätkurs i finans tillsammans med forskarkollegorna. Målgruppen: utlandsfödda – och alla andra som behöver lära sig hur lån och sparande fungerar.

Foto: Riksbanken

A version of this article is available in English on our Staff pages

– Jag är från Ryssland och upptäckte ganska snart att det svenska systemet var annorlunda mot vad jag är van vid... Teoretiskt och akademiskt visste jag allt om lån och pensioner, men jag saknade kunskap om hur det rent praktiskt och institutionellt fungerar i Sverige. När jag pratade med folk, särskilt andra invandrare, insåg jag att jag inte var ensam om att möta de här utmaningarna, säger Olga Balakina.

Genom lunchsamtal föddes en tanke hos Olga och kollegorna på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet om att ta fram en kurs i personlig finans. Målgruppen är främst invandrare som är nya i hur det svenska finansiella systemet fungerar.

– Men kursen är öppen för alla intresserade. Vi har märkt att många som är födda i Sverige säger att ”det här låter väldigt användbart, jag skulle också vilja ta den här kursen”, säger Claes Bäckman.

Kursen heter en Enkel kurs i Finans. Den är skapad av forskare och lärare i nationalekonomi vid Lunds universitet och Aarhus universitet i samarbete med Finansinspektionen. Den lanseras officiellt i dag 21 oktober och är gratis tillgänglig på www.finanskurs.se.

Claes och Olga har båda tidigare arbetat som postdoktorer på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, men jobbar nu som biträdande universitetslektorer vid Aarhus universitet. Tillsammans med kollegorna i Lund har de alla tagit fram kursen på eget bevåg.

– Gränsen mellan fritid och arbete är ganska flytande i vårt arbete. Vi tycker att den här kursen är ett bra exempel på hur vi engagerar oss i tredje uppgiften, säger Anders Vilhelmsson.
– Vi började för några år sedan med en fysisk version av kursen för nyanlända invandrare som studerade på den så kallade ”Korta Vägen” på Folkuniversitet före pandemin, tillägger Agneta Kruse.

Kursen är uppdelad i fyra delar: Grunder i finansiell kunskap, hur man köper ett hus, hur man sparar för sin pension och hur man investerar pengar på, till exempel, aktiemarknaden. Varje del har videor där lärarna Erik Wengström, Claes Bäckman, Agneta Kruse och Anders Vilhelmsson, pratar om ett ämne. Delarna innehåller också listor med ordförklaringar och frågor som du kan ta med dig till exempelvis en bank för en diskussion om lån.

– Vi vill att folk ska göra ett bättre informerat val och lära sig att undvika ekonomiska misstag. Vi säger inte till folk vad de ska göra, istället ger vi dem informationen för att hjälpa dem att fatta beslut baserat på sin egen situation och preferenser, säger Olga Balakina.

Du hittar kursen via finanskurs.se

 

Mer om kursen

Kursen En enkel kurs i finans lanseras officiellt i dag 21 oktober. Den är gratis tillgänglig på finanskurs.se. Kursen är finansierad av Finansinspektionen och Knut Wicksells centrum för finansvetenskap.

Den har utvecklats av följande forskare:

Olga Balakina

Claes Bäckman

Agneta Kruse

Anders Vilhelmsson

Erik Wengström

Kontakt

Claes Bäckman, biträdande universitetslektor, Aarhus universitet.
claes.backman@econ.au.dk
Telefon +4587165535

Anders Vilhelmsson, föreståndare, Knut Wicksells centrum för finansvetenskap.
Docent i nationalekonomi, Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
anders.vilhelmsson@nek.lu.se