lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Studie om rökning och skatter utsedd till årets studentuppsats i hälsoekonomi 2023

Publicerad: 2023-10-24

Stort grattis till Ida Haggren och Lucas Henriksson, masterstudenter i nationalekonomi, som har mottagit stipendium för årets studentuppsats i hälsoekonomi 2023. Priset delas ut av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) och Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning.

Lucas Henriksson och Ida Haggren framför Crafoordsalen. Foto: Linnea Mörth.

I sin magisteruppsats ”European Tobacco Taxation and Youth Smoking – Findings from two decades of Health Behaviour in School-aged Children surveys” har Ida och Lucas undersökt hur väl beskattning som styrmedel fungerar för att få unga att röka mindre när priserna för att konsumera cigaretter ökar. 

Stort grattis! Berätta, varför ville ni studera beskattning och rökning?

Ida: – Vi tycker det är intressant att titta på hur man kan förändra beteenden. Skatt är ett vanligt styrmedel som används för att förändra beteenden och rökning är ett problem i samhället då det medför risker för olika sjukdomar. Vi hittade ett litet hål i forskningen som var lagom avgränsat inom ett intressant ämne.

Lucas: – Att beskattning påverkar beteenden är något man lär sig tidigt i nationalekonomisk teori. Resultatet av vår studie talar emot skolboksexemplet – det visade sig att beskattning i sammanhanget hade väldigt liten effekt. Men vi fann också att det slår olika hårt mot olika grupper. Vi såg att ökad skatt kan påverka ens beslut när det gäller att testa att röka, men vi hittade ingen effekt på beslutet att röka oftare.

Hur kändes det när ni fick veta att ni vunnit stipendiet?

Lucas: – Det kändes väldigt, väldigt kul. Jag blev förvånad men glad.

Ida: – Det känns ganska otroligt att vinna ett så stort och fint stipendium

Vad ska ni göra göra härnäst?

Ida: – Vi båda är sugna på att doktorera, så det känns skönt att ha fått extern feedback på att vi gör något rätt.

Lucas: – Vi vill båda gräva mer i hur beskattning påverkar folks beteenden.

Vad kommer er masteruppsats att handla om?

Lucas: – Det beror på vad vi hittar.

Ida: – Men något kul, kanske skatter igen!

Masterprogram i nationalekonomi

Läs om masterprogrammet i nationalekonomi på Ekonomihögskolans engelska webbplats.

Master's programme in Economics 

Årets studentuppsats i hälsoekonomi 2023

Ida Haggrens och Lucas Henrikssons magisteruppsats “European Tobacco Taxation and Youth Smoking – Findings from two decades of Health Behaviour in School-aged Children surveys” vann stipendium för årets  studentuppsats i hälsoekonomi 2023. Handledare för uppsatsen var Jan Bietenbeck, universitetslektor i nationalekonomi.

Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tillsammans med Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning delade ut stipendiet på 50 000 kronor för årets kandidat- eller masteruppsats i hälsoekonomi.

Läs uppsatsen i LUP Student Papers

Årets stipendium i hälsoekonomi 2023 | Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi